Nougat

Nougat

Wij hebben ons zoete assortiment uitgebreid. Naast onze Cannoli en Biscotti kun je nu bij ons ook een heerlijke Nougat bestellen. Daarom voor iedereen die zich aan het voorbereiden is op een pubquiz, meedoet aan de slimste mens, óf gewoon omdat je wel eens wat meer wilt weten over de herkomst van deze zoete lekkernij; Hieronder vind je alles wat je nog niet wist over Nougat.

Vraag een Griek, een Fransman, een Spanjaard en een Italiaan naar de herkomst van nougat en ze slaan zich allemaal op de borst: “Nougat is onze vaderlandse trots.” Het is dan ook een feit dat de noga zoals wij die nu kennen zijn wortels heeft liggen in de landen rond de Middellandse Zee. Maar het oorspronkelijke recept is veel verder terug de geschiedenis in te volgen, wel helemaal tot aan het Byzantijnse rijk.

Het verhaal gaat, dat het ooit is uitgevonden in een zoektocht naar praktisch proviand voor het rantsoen van de soldaten in die zware tijd vol uitputtende veldslagen. Het moest voedsel met een hoge energetische waarde zijn, makkelijk mee te nemen en natuurlijk met een lange houdbaarheid. Uiteindelijk werden het plakken natif. Deze plakken plakkerige koek, gemaakt van geroosterde walnoten of amandelen, honing en verschillende kruiden, werd meegeven aan de mannen die een lang gevecht ver van huis voor de boeg hadden. In dit licht is het natuurlijk helemaal niet gek om de conclusie te trekken dat de Arabieren de natif ook meenamen op lange reizen en dit introduceerden op de plaatsen waar ze aan wal gingen; het Iberisch gebied, Italië en via Turkije ook Griekenland.

Waar de Arabieren ook als eerste aan land gingen met hun zoete lekkernijen, het blijft een feit dat Italië zich het eerst ging specialiseren in Nougat. De Romeinen noemden het toen nog Nux Gatum (Notengebak/notentaart) en namen dit mee op hun lange veldtochten door Europa. Zo is het uiteindelijk ook in Frankrijk terecht gekomen waar de provincialen Nux Gatum verbasterde tot Nougat. De romeinen waren hiermee de grondleggers voor de wereldberoemde Franse nougat, waar het door agricultuurspecialist Oliver de Serres voor het eerst werd gemaakt van de amandelen die hij een aantal jaren daarvoor voor als experiment plantte in zijn tuin in de Ardèche.

Nougat Amandel
6,95 incl. btw
Chocolade-Hazelnoot Nougat
6,95 incl. btw
Nougat Limoncello met witte chocolade
6,95 incl. btw