Torrone Nougat/Noga
Wij hebben ons zoete assortiment uitgebreid. Naast onze Cannoli en Biscotti kun je nu bij ons ook een heerlijke Nougat bestellen. Daarom voor iedereen die zich aan het voorbereiden is op een pubquiz, meedoet aan de slimste mens, óf gewoon omdat je wel eens wat meer wilt weten over de herkomst van deze zoete lekkernij; Hieronder vind je alles wat je nog niet wist over Nougat.
Vraag een Griek, een Fransman, een Spanjaard en een Italiaan naar de herkomst van nougat en ze slaan zich allemaal op de borst: “Nougat is onze vaderlandse trots.” Het is dan ook een feit dat de noga zoals wij die nu kennen zijn wortels heeft liggen in de landen rond de Middellandse Zee. Maar het oorspronkelijke recept is veel verder terug de geschiedenis in te volgen, wel helemaal tot aan het Byzantijnse rijk.
Het verhaal gaat, dat het ooit is uitgevonden in een zoektocht naar praktisch proviand voor het rantsoen van de soldaten in die zware tijd vol uitputtende veldslagen. Het moest voedsel met een hoge energetische waarde zijn, makkelijk mee te nemen en natuurlijk met een lange houdbaarheid. Uiteindelijk werden het plakken natif. Deze plakken plakkerige koek, gemaakt van geroosterde walnoten of amandelen, honing en verschillende kruiden, werd meegeven aan de mannen die een lang gevecht ver van huis voor de boeg hadden. In dit licht is het natuurlijk helemaal niet gek om de conclusie te trekken dat de Arabieren de natif ook meenamen op lange reizen en dit introduceerden op de plaatsen waar ze aan wal gingen; het Iberisch gebied, Italië en via Turkije ook Griekenland.
Waar de Arabieren ook als eerste aan land gingen met hun zoete lekkernijen, het blijft een feit dat Italië zich het eerst ging specialiseren in Nougat. De Romeinen noemden het toen nog Nux Gatum (Notengebak/notentaart) en namen dit mee op hun lange veldtochten door Europa. Zo is het uiteindelijk ook in Frankrijk terecht gekomen waar de provincialen Nux Gatum verbasterde tot Nougat. De romeinen waren hiermee de grondleggers voor de wereldberoemde Franse nougat, waar het door agricultuurspecialist Oliver de Serres voor het eerst werd gemaakt van de amandelen die hij een aantal jaren daarvoor voor als experiment plantte in zijn tuin in de Ardèche.
Torrone
Ondertussen had in Italië reeds iedere streek al een eigen nougat-, of eigenlijk Torrone-specialiteit. Hard, zacht en alles er tussenin. Met amandelen, pistache of walnoot als basis en dan al dan niet afgemaakt met (amarena) kersen, citrus of chocolade. In 1441 werd in Cremona een bruiloft gehouden tussen de hertog en hertogin van Milaan: Francesco Sforza en Bianca Visconti. Voor dat huwelijk werd van Nougat de Torrazzo nagemaakt. Torrazzo is de trots van Cremona, de op twee na grootste klokkentoren van Italië. Het schijnt dat vanaf die dag Nux Gatum verder ging als Torrone. Inmiddels werd er nu ook schuimig geklopt eiwit toegevoegd aan de ingrediënten en werd de Torrone meer en meer de noga die we nu kennen. Saillant detail over dit laatste verhaal is trouwens wel dat de Spanjaarden hun vorm van nougat Turron noemen. Wellicht heeft het woord Torrone toch een andere oorsprong dan dat de nougat vernoemd is naar de Torrazzo… Waarschijnlijk is de naam gewoon, net als in Spanje afgeleid van het Latijnse woord voor roosteren: Torerre…. Het is namelijk niet alleen zo, dat geroosterde noten lekkerder zijn, maar wanneer de noten nog warm zijn, mengen ze veel beter in het plakkerige mengsel. Dit is toch een iets plausibelere verklaring voor de naam, maar ach, een mooi romantisch verhaal doet het altijd goed in de geschiedenisboeken!
In Cremona hebben ze, ondanks dat de herkomst van de naam gebaseerd is op een mooi verhaaltje, zelfs ieder jaar een festival dat maar liefst 9 dagen lang de Torrone eert! Negen dagen lang nougat, waar je maar kijkt. Alle vormen, alle smaken en alle structuren. Natuurlijk wordt het huwelijk tussen de hertog en hertogin van toen nagespeeld. Dit jaar vindt het festa del Torrone plaats van 11 t/m 19 november 2023 in Cremona. Dus mocht je toevallig daar in de buurt zijn, of zin hebben in een bijzondere citytrip….
Of het recept van onze Noga nou meer Nougat of meer Torrone is maakt echt niet zoveel uit, want onze ambachtelijk bereidde traktatie is gewoon écht heel erg lekker. Een aanrader! Niet alleen tijdens speciale gelegenheden, maar om elke gelegenheid speciaal te maken!
Je kunt de nougat bestellen in de smaken:
- Chocolade-Hazelnoot
- Amandel
- Limoncello met witte chocolade
Recept:
Natuurlijk hebben we ook dit keer weer een recept voor je. Hoewel het resultaat heerlijk kan zijn (durf vooral te experimenteren met verschillende noten en vruchten), is het maken van Nougat in ons optiek niet makkelijk. Ons advies: Lees het recept door en bestel daarna lekker bij ons. Dat scheelt vooral een hoop schoonmaakwerk!
Mocht je niet schrikken van een tijdrovend en precair klusje, denk dan aan de volgende dingen:
Temperatuur is belangrijk bij het maken van nougat, we raden aan een suikerthermometer aan te schaffen
Geroosterde noten hebben echt veel meer smaak.
Roer de noten terwijl ze nog warm zijn door het eiwit op die manier koelt de nougat niet te hard af en roer je de noten er makkelijker door.
De kwaliteit en het soort honing is een van de grootste smaakmakers van je nougat! Neem daarom een honing van heel sterke kwaliteit.
Ingrediënten:
- eiwitten
- 260 gram suiker
- 300 gram honing
- 80 ml water
- 1 tl rozenwater
- 60 gram pistachenoten
- 60 gram amandelen
- 50 gram gedroogde kersen
- Ouwel/eetbaar papier
Nougat zelf maken doe je zo:
Rooster allereerst de noten voor 15 minuten op 160 graden. Vergeet niet de oven voor te verwarmen!
In een pan met dikke bodem verwarm je de honing, het water, rozenwater en 235 gram suiker.
Verhit dit tot een temperatuur tussen de 140 en 150 graden. Hoe hoger je de stroop verhit, hoe harder de nougat uiteindelijk zal worden.
Ondertussen, voor dat de stroop zijn hoogste temperatuur heeft bereikt, begin je met het stijfkloppen van de eiwitten met de rest van de suiker.
Zodra de suikerstroop op de juiste temperatuur is giet je deze voorzichtig, beetje voor beetje bij de eiwitten terwijl je blijft kloppen. We adviseren dan ook een staande mixer te gebruiken.
Als alle suikerstroop bij de eiwitten is geschonken klop je alles nog stevig door. Houd dit zeker 10 minuten vol.
Leg op een bakplaat de velletjes ouwel.
Schep na het mixen de warme noten en kersen door de nougat en schep de paté uit op het bakblik. En leg de overige ouwel er bovenop.
Wij kregen ooit de tip de paté minimaal een dag én een nacht te laten rusten, maar voor zover wij weten is 14 uur al genoeg.
Buon Appetito!