Het Recept van Mergozzo

Dat wij echte Italië liefhebbers zijn, dat is geen geheim. Maar er is een dorpje in Italië waar altijd een stukje van ons hart achter blijft. Het is een wonderbaarlijk charmante plaats. We merken dat we er altijd zo graag over vertellen en dat we ons best doen anderen te laten weten hoe het ruikt, hoe het voelt en hoe het proeft. Nu zitten we natuurlijk niet voor niets in de koffie, dus zijn we met behulp van de Stadsbranderij Dordrecht op zoek gegaan naar een melange die de essentie van Mergozzo oproept. Zo kunnen we het dorp met iedereen delen: Caffè Mergozzo.

Caffè Mergozzo, een koffie net zo elegant en toegankelijk als het dorp dat u op de achtergrond ziet. Zelfs ons appartement Casa dei Baristi staat op de foto!

Het Recept van Mergozzo

Belangrijk is altijd te beginnen met een met een boon van zee goede kwaliteit. Want net zoals bij wijn de kwaliteit bepaald wordt door de hoogwaardigheid van de druif, zo is een goede boon essentieel voor fantastische koffie. Ook willen we persé een duurzame, biologische en milieuvriendelijke fairtrade koffieboon hebben. Mergozzo is omgeven door bergen, bossen en zuiver water. Daar willen we niet alleen goed voor zorgen, we willen ook graag dat de puurheid van de woeste natuur in de omgeving van Mergozzo terug te vinden is in onze koffieblend.

Het proces

Het is heel belangrijk altijd te beginnen met een boon van zeer goede kwaliteit. Net zoals bij wijn de kwaliteit bepaald wordt door de hoogwaardigheid van de druif, zo is een goede boon essentieel voor fantastische koffie. Ook willen we persé een duurzame, biologische en milieuvriendelijke fairtrade koffieboon hebben. Mergozzo is omgeven door bergen, bossen en zuiver water. Daar willen we niet alleen goed voor zorgen, we willen ook graag dat de puurheid van de woeste natuur in de omgeving van Mergozzo terug te vinden is in onze koffieblend. Daarom gaan we in gesprek met Bas van de Stadsbranderij Dordrecht. We proberen hem zo goed mogelijk uit te leggen wat wij zoeken in de smaak, wat we graag willen proeven en welke eisen we stellen aan de boon. Samen met Bas kiezen we de koffiebonen uit die aan de wensen van ons smaakpallet zouden moeten voldoen. De locatie van plantage waar de koffieplanten staan, is van grote impact op de smaak van de boon. Wij hadden van tevoren al bedacht dat bonen uit Colombia en Ethiopië wel in aanmerkingen zouden kunnen komen voor onze melange. En inderdaad zitten deze bonen ook in het keuzeschema van Bas. Uiteindelijk kiezen we voor eerlijke, duurzame bonen uit Colombia en Ethiopië, want in deze bonen vinden we ook de tonen terug die onze gedachten aan Mergozzo verbinden; fluweelzachte chocolade en frisse citrus.

Nu is het even aan Bas. Hij gaat nu de juiste kwaliteit bonen sorteren, branden en proeven. Net zolang tot hij het gevoel heeft de hij de juiste bonen voor ons gevonden heeft. Natuurlijk wachten wij vol (on)geduld op zijn bericht. We bestoken hem maar minimaal een keer per dag met de vraag: “En? En? En?” 

Bas gaat voor ons aan de slag. Het branden van de bonen is een secuur werkje, waarbij de brander al zijn zintuigen nodig heeft. Vlak voor de koffieboon de juiste kleur bereikt hoor je een popcornachtig plopje, na dit geluid moet de brander in één oogopslag kunnen zien of de boon de juiste kleur heeft om het brandproces te stoppen. Daarna wordt de boon aan de lucht gekoeld. Koelen met water zou het proces misschien versnellen, maar dan was je ook veel van het aroma weg en dat is natuurlijk het laatste wat we willen.

Uiteindelijk is er dan het verlossende telefoontje. We gaan terug naar Bas om de bonen afzonderlijk van elkaar te proeven. Het duurt even, maar een paar uurtjes proeven valt onze definitieve keus op twee bijzondere bonen: de Colombia supremo en een gewassen Ethiopië Sidemoboon.

De plantage waar de Colombia Surpremoboon groeit staat in Huila op een groeihoogte van 2300 meter. Huila is een gebied in het middenwesten van Colombia. In deze regio ontspringt de langste rivier van het land: De Magdalena. Op deze vruchtbare grond worden de bonen voor onze caffè Mergozzo duurzaam, biologisch en fairtrade geteeld.

De gewassen Sidemoboon komt uit het land waar de koffieboon en de koffie zijn oorsprong vinden: Ethiopië. Wellicht heeft u als koffie liefhebber al eens gehoord van de geitenhoeder die erachter kwam dat zijn geiten altijd energieker en actiever waren na het eten van een bepaalde bes. Waarschijnlijk is met die observatie de moderne geschiedenis van koffie begonnen. Hoewel de koffieboon in Ethiopië ook nog in het wild groeit, kiezen wij voor een boon van een hooggelegen plantage. Het is bekend dat voor het telen van koffiebonen een specifiek klimaat en bepaalde atmosfeer nodig zijn. Alleen onder zeer speciale voorwaarden is deze plant alleen het meest productief en krijgen de bonen ook hun unieke smaak. Een aantal van de hoogstgelegen plantages in Ethiopië liggen in de regio’s Keffa en Sidamo. Uit de laatste regio, in het zuiden van Ethiopië komen onze bonen, ook nu weer van een plantage die de bonen duurzaam teelt en natuurlijk onder eerlijke omstandigheden voor de boeren.

Nu we helder hebben welke bonen we gaan gebruiken, zijn we klaar voor de volgende stap: We kunnen nu gaan zoeken naar de juiste verhouding. Bas brandt, met onze wensen als uitgangspunt, vier verschillende melanges en dan volgt voor ons het meest spannende moment in dit proces. We krijgen 3 cuppings. Oftewel 3 proeverijen. Dit is toch echt wel een heel speciaal moment. Zou onze smaak erbij zitten?

Tijdens een cupping proeven we de koffiemelange als Espresso, Americano en Cappuccino. De verschillende aroma’s moeten natuurlijk in alle vormen goed tot zijn recht komen. Bovendien willen we ook dat de melange ons terugvoert naar Mergozzo. Proeven we de chocolade en citrus in de goede verhoudingen? Uiteindelijk vinden we een melange. Unaniem besluiten we dat we ons, met onze ogen dicht, zo in Mergozzo wanen. De Chocolade en citrus worden verrassend aangenaam ondersteund met een subtiele smaak van noten.

Zoals iedereen zijn biefstuk anders eet, zo is het ook met het branden van bonen. De een houdt van rauw, de ander van zwart geblakerd en voor alles er tussenin is een liefhebber. Dit is een kwestie van smaak en daarover wordt niet getwist. Voor deze melange kiezen wij voor een medium gebrande boon. Dit zorgt ervoor dat de koffie nét iets minder bitter is. Een mildere smaakervaring zogezegd. Dat zorgt er dan weer voor dat de koffie goed aansluit bij de zoete koeken, de Fugascine di Mergozzo, van onze vriend de bakker Al Vecchio Fornaio Pasticcere, maar het zorgt er ook voor dat de koffie zich ook heel goed laat begeleiden door onze eigen canolli en biscotti

Bas gaat voor ons aan de slag. Het branden van de bonen is een secuur werkje, waarbij de brander al zijn zintuigen nodig heeft. Vlak voor de koffieboon de juiste kleur bereikt hoor je een popcornachtig plopje, na dit geluid moet de brander in één oogopslag kunnen zien of de boon de juiste kleur heeft om het brandproces te stoppen. Daarna wordt de boon aan de lucht gekoeld. Koelen met water zou het proces misschien versnellen, maar dan was je ook veel van het aroma weg en dat is natuurlijk het laatste wat we willen.

Casa Dei Baristi

Het resultaat van onze zoektocht is een heel elegante koffiemelange. Een koffie met allure en met die heerlijk levendige Italiaanse roerigheid. Voor de perfecte espresso gebruik je 18 gram koffie in een extractietijd van 25 seconden, maar het mooiste van deze koffie is, dat je helemaal geen dure apparatuur hoeft te hebben voor een heerlijke bak koffie. Lekkere koffie kan op allerlei manieren. Neem 17 gram koffie voor 4 kopjes Slow Coffee, in de percolator of, zoals in ons vakantie-appartement ‘French press’.

Een tijdje geleden besloten we een appartement in Mergozzo te zoeken. Gewoon om ‘even’ naar ons weg-van-alle-dagplekje te kunnen, wanneer we er behoefte aan hebben. Sinds enige tijd zijn we dan ook de trotse eigenaren van Casa dei Baristi! Een heel gezellig appartement op de meest fantastische locatie in Mergozzo. In het bruisende centrum met alle terrasjes, met uitzicht over het meer en de beroemde, stokoude iep, de trots van het dorp.

Als er soms vrienden van ons komen logeren in Casa dei Baristi, of als er kennissen zijn die gebruik willen maken van ons appartement, staan de Caffè Mergozzobonen daar al klaar, mét een zak koekjes van bakkerij Al Vecchio Fornaio Pasticcere natuurlijk! 

Nieuwsgierig geworden? U kunt de melange hier bestellen!

Natuurlijk is het ook mogelijk om Caffè Mergozzo op locatie te laten schenken. Wij komen graag met een van onze Piaggio’s of mobiele bars van Coffee on Wheels Rotterdam en een voorraad Caffè Mergozzo op uw speciale gelegenheid! Neem gerust contact met ons voor meer informatie. En wanneer je nieuwsgierig bent geworden naar ons appartement laat het ons weten, of lees ons blogbericht over het ontstaan van het idee voor Caffè Mergozzo.