Uit het leven van een barista Blog 1

Doen jullie dit vaak?

Ja het is ons leven, onze passie! Want koffie verbindt, maar wij spelen daar ook een hele mooie rol in, lees maar!

“Doen jullie dit vaak?” “Is het niet heel ver rijden met zo’n karretje?” We horen het heel veel en moeten er vaak een beetje om lachen. Ja we doen dit vaak, iedere dag zelfs en nee, we rijden niet met de piaggio’s zelf naar de locatie, dat zou best pittig zijn ja. Wat we wél doen, is met onze spraakmakende, mobiele koffiebars en met onze betrokken baristi, mensen onderling, of met ons aan het praten krijgen. Met ons of met elkaar. Vaak eerst met ons en daarna met elkaar.
Zet mensen met zeer uiteenlopende achtergronden, van verschillende afdelingen in uw bedrijf, of gewoon wildvreemden op straat bij elkaar en wij krijgen ze in een mum van tijd niet alleen bij elkaar, maar ook tot elkaar! Koffie, goede koffie, verbindt. Niet alleen de koffie natuurlijk, maar ook onze, spraakmakende, gepassioneerde presentatie slaat een brug tussen vreemden. Bovendien zijn wij, baristi, toegankelijk en nooit om een praatje verlegen. Zo zijn soms wij, en niet per se de koffie, de katalysator die de mensen nét even kunnen gebruiken als duwtje in de rug.

“Doe je dit vaak? Kun je ervan rondkomen?” Of: “Het is toch best een eindje karren in die Piaggio, denk ik?” Het zijn vragen die vooral onze Jill vaak voorbij hoort komen. Hoewel de antwoorden achtereenvolgens; Ja, Ja en Hahaha zijn, zijn het wel hele mooie voorbeelden van hoe sommige diepgaande gesprekken beginnen.

Hoe het zo gekomen is?

Over een beslissing die ons leven als familie veranderde.

In 2016 zocht ik, Pater Familias, ook meer verbinding dan ik op dat moment in mijn huidige baan vond. Meer bezieling, meer écht contact met mensen. Zo liet ik mij omscholen tot barista, kocht onze eerste Piaggio en bouwde deze om tot mobiele koffiebar. Om sneller wegwijs te kunnen worden in de wereld van de koffieschenkers, sloot ik mij aan bij Casa Barista. Hier startten wij de afdeling Coffee on Wheels Rotterdam.
Ik vond het heerlijk. Ik maakte niet zomaar even een bakkie pleur, maar een echte mooie bakkies troost. Bakkies Trots eigenlijk, met aandacht, passie en een fantastische kwaliteit koffie.
Lars, onze jongste zoon, was, net als mijn vader trouwens, nauw betrokken bij de verbouwing van de piaggio en besloot om vol mee te stappen in Coffee on Wheels. Zo hadden we al snel meerdere piaggio’s en al 2 gepassioneerde baristi.

Mijn vader hielp mee de piaggio op te knappen

Een eerbetoon en herinnering aan mijn vaders hulp. Omdat je soms ook een mentaal steuntje in de rug nodig hebt.

De hele familie bij elkaar

Hoe we uitgroeide tot familiebedrijf Lars en ik, we kregen als snel mooie opdrachten. Zoveel dat we inmiddels al niet meer zonder het organisatorisch en ondersteunend talent van mijn lieve Monique konden. Vergis u niet beste lezer, ik stel mij voor als Pater familias, maar dat is alleen omdat mijn vrouw mij dat toestaat. Zonder haar staat deze familie nergens! Ook staat Alex, onze oudste, gelukkig vaak voor ons klaar wanneer we handen te kort komen.
Ere die ere toe komt. Monique is de stille, drijvende kracht achter ons succes.

Inmiddels belanden wij in de heel bijzondere Covid-periode en loopt voor veel mensen het werk, maar ook de levensvreugde een heel eind terug. Veel mensen vinden het lastig om ergens plezier en ontspanning te vinden, maar wat een geluk dat wij met onze mobiele buiten bars, flexibiliteit en creativiteit toch mensen van koffie en een praatje konden voorzien. Netjes op anderhalve meter. Zo hebben we bijvoorbeeld een aantal weken aan het strand gestaan. Mensen die behoefte hadden aan een kop koffie konden bij ons terecht, maar wat hebben we ook veel mensen gezien die gewoon behoefte hadden aan een praatje. Aan sociaal contact. Mooi dat wij behalve koffie in sommige gevallen ook soelaas konden bieden. Deze uitdagende periode heeft ons ook veel gebracht.

Al aan het begin van mijn carrière als barista kwam ik in aanraking met prachtige koffie gerelateerde producten uit Sicilië: heerlijke koekjes. Vaak maakten we gebruik van deze lekkere Italiaanse koekjes om op locatie te serveren naast onze koffie. Na een paar jaar krijgen we een kans om deze biscotti di mandorla en cannoli zelf te importeren en te verkopen. Ik besluit om deze kans te grijpen en Dolci-Siciliani op te richten naast onze Coffee on Wheels Rotterdam. Inmiddels aangestoken door de warmte en passie in ons familiebedrijf, besluit Alex, met deze koeken ook in te stappen.

Eerst naast zijn werk, voornamelijk om onze koekjes in de markt te kunnen zetten. Hij gaat bedrijven langs en ontwikkelt mooie relaties voor onze relatiepakketten. Als ouders waren we natuurlijk al zeer trots op onze jongens, maar nu wij dit met zijn allen kunnen delen, groeien we nog meer naar elkaar toe als gezin, als familie, als bedrijf. Begin 2022 stapt Alex vol in het bedrijf en overlappen koffie en koek elkaar.

Waar liefde is, is ruimte om te groeien. Zo ook in ons gezin en ons bedrijf wanneer Alex ons zijn lieftallige Jill voorstelt. Als geboren gastvrouw voelt ook zij zich helemaal thuis bij ons en met haar passie brengt zij de vrouwelijke noot in onze familie weer wat in evenwicht. Wat ook heel fijn is voor Monique.

Alex werkt als barista, maar is ook de representant voor onze Dolci-Siciliani producten.

De bijzondere ontmoetingen

Omdat niet alleen onze gasten een inspirerende ervaring hebben, wij leren ook wat van hen.

Inmiddels hebben we het bijna te druk om aan alle aanvragen te kunnen voldoen, we komen op zoveel leuke plaatsen, ontmoeten zoveel bijzondere mensen met de meest intrigerende verhalen.

Een tijdje geleden zei iemand: “Ton, waarom schrijf je er geen boek over?”  maar dat gaat mij een stap te ver. Toch, wanneer we een paar avonden later met het hele gezin aan het borrelen en napraten zijn na een lange, maar bevredigende dag, hoor ik hoe verschillend onze perspectieven zijn. Hoe anders de verhalen terwijl we vandaag op dezelfde locatie aan het werk waren. Ik besef dat het zeker de moeite waard zou zijn om onze avonturen en inzichten te delen, hier in onze blog.

Dus vanaf nu kun je hier regelmatig lezen over onze belevenissen. Over de woordkunstenaars die we tegenkomen op verassende plaatsen, verhalen achter bijzondere tatoeages, maffe gesprekken en soms ook over het bittere randje van het leven. Verhalen van bijzondere mensen, die gehoord mogen worden, verhalen waar voor iedereen iets uit te halen valt.

Hopelijk lees je in ons blog terug met hoeveel plezier wij ons werk doen, met hoeveel passie we deze verhalen verzamelen. Wanneer je je op onze nieuwsbrief abonneert, krijg je automatisch bericht wanneer er een nieuw verhaal gepubliceerd wordt, maar houden we je ook op de hoogte of er mooie aanbiedingen zijn op onze producten!

A presto! (Tot gauw)

Lars heeft het allemaal in zijn vingers. Hij is de man die de barren bouwt en verbouwt, maar is ook met flair uw barista.