Cannoli of Biscotti di Mandorla voor ontbijt: Zucchero non guastò mai vivanda

(Giuseppe Giusti)

Ben je net als wij, dol op lekkers uit Italië? Wil je een keer iets anders dan een standaard ontbijt of brunch organiseren? Daar weten wij wel raad mee. Hieronder vind je tips voor een gezellig ontbijt of brunch met een Italiaans tintje. 

Het ontbijt in Italië heet Colazione en bestaat over het algemeen uit een warme drank (meestal koffie, thee of warme chocolademelk) en iets zoets. Meestal wordt het ontbijt niet thuis genuttigd, maar onderweg naar het werk, of gewoon buiten de deur op weg naar ergens. De meeste Italianen vind je tijdens het ontbijt staande aan een bar achter een cornetto (een soort croissant, gevuld met bakkersroom, nutella of jam), een ventaglio (letterlijk vertaald een handwaaier. Gemaakt van bladerdeeg met een laagje suiker), een bombolone (een donutachtige lekkernij, heeft veel weg van een Berliner Bol of voor de kenners onder ons een Kroatische Krafnu), of een sfogliatella (veel dunne laagjes bladerdeeg in schelpvorm. Vaak gevuld met zoete ricotta, citroen of sinaasappel en kaneel).
Na de zoete koek, waarbij de cornetti, of canneloni pas gevuld wordt nadat je ze besteld hebt, bereidt een barista met veel zorg de koffie. Vaak een cappuccino of espresso, maar zoveel mensen, zoveel smaken.
Het ontbijt in Italië is dus niet te vergelijken met ons bakje yoghurt met cruesli of krentenbolletje kaas.
Natuurlijk gaat niet iedereen de deur uit, maar ook de mensen die gezellig thuis ontbijten doen dat met een warme drank en een zoete lekkernij. Thuis kan dat best een schoteltje biscotti zijn, die ze in de koffie dopen of een lekkere canolli.

Hoe organiseer je een Italiaans ontbijt/brunch?

Misschien krijg je binnenkort gasten en wil je de dag een Italiaans tintje geven, maar een keer anders dan anders. Of wellicht blijven er een paar mensen logeren en besluit je om de Italiaanse avond door te trekken naar het ontbijt. Leuk, maar hoe doe je dat dan?

Natuurlijk kun je gasten meenemen naar een bakkerij en daar op zijn Italiaans een croissant en een cappuccino bestellen, maar daar is dan geen eer aan te behalen.

Hoe dan wel? Hier onder volgen een paar tips: 

Zorg voor goede koffie, thee en warme chocolademelk!

Feitelijk is een origineel Italiaans ontbijtje te klein om een gezellig samen zijn omheen te organiseren, maar hé… we passen ons aan. We gaan voor een Nederlandse koffietafel maar dan in Italiaanse stijl.

Een Italiaan is trots op zijn koffie, dus zorg voor een goede kwaliteit bonen in een mooie melange, of neem gemalen bonen van goede kwaliteit. Als je wilt weten hoe het ook alweer allemaal zit met goede koffie. Hier kun je meer lezen over het branden van bonen en het belang van de melanges. Je kunt zelfs bonen bestellen met je eigen logo! Dat is pas koffietafelen in stijl!

Zorg ook voor de theedrinkers dat er een goede kwaliteit thee aanwezig is en het liefst in meerdere smaken. Verdiep je in welke thee goed bij de lekkernijen passen die je gaat serveren. Tip: Zet een pot goede Italiaanse honing op tafel. Dit vloeibare goud staat ook mooi als functionele decoratie. Zeker als je het serveert als een stuk honingraat. 

Dolci, dolci, dolci!!

Zoals ik eerder al zei, eten de Italianen vooral zoetigheid bij het ontbijt, dus zorg dat je koffietafel rijkelijk gevuld is met cornetti, sfogliatelli en alles wat je maar aan recepten kunt vinden. Of, als je zeker wilt weten dat je goed zit, kun je hier heerlijke biscotti di manderla en canolli bestellen. Ook als je gasten lactose intolerant zijn of glutenallergie hebben vind je hier heerlijkheden waar ook zij van mogen genieten. 

Elegante!

Vlaggetjes met snorren, rood geblokte tafelkleden, prikkertjes en servetten in de kleuren van de Italiaanse vlag… succes gegarandeerd! Maar wie het écht op zijn Italiaans wil doen, zorgt voor een wat meer elegante aankleding; Natuurlijke materialen, zoals groen appelblad met citroenen in het midden van je tafel. Een paar citrusvruchten onder een stolp, wat takjes Rozemarijn en hier en daar een verdwaald parelsnoertje, want voor een klein beetje glim en glitter is nog nooit een Italiaan weggelopen. Dan nog paar kleine flesjes San Pellegrino water of citroenlimonade en je bent al helemaal in stijl. Kijk ook eens op bijvoorbeeld Pinterest bij decorazioni tavola of isperazioni per la tavola, daar vind je ideeën gepost door Italianen zelf!

Dus nodig die vrienden uit en geniet samen een keer van een Italiaans ontbijt. Zoek een Italiaanse playlist op spotify, dip de biscotti in je cappuccino, ogen dicht en genieten maar!

Want zoals de Italiaanse uitdrukking in de titel al zegt: Suiker heeft nog nooit de spijs bedorven!