Biscotti bij een kop thee, wat zijn de lekkerste combinaties?

Onze biscotti smaken heerlijk bij een kop thee – het hele jaar door. Maar met zo veel smaken kan het een uitdaging zijn om de beste combinaties te vinden. Welke zijn lekker bij elkaar en welke juist niet? Samen met Celeste Andeweg van koffie- en theespeciaalzaak ’t Ouwe Durp in Barendrecht ging Alex op zoek naar de lekkerste combinaties.

Om te beginnen heeft Alex een selectie gemaakt van biscotti om in deze smaaktest mee te nemen. Welke dat zijn geworden?

  • Amandel Fijn
  • Aardbei
  • Amarena Kers
  • Hazelnoot
  • Karamel Zeezout-Witte Chocolade

Celeste, die theesommelier is, heeft op haar beurt vier soorten thee gekozen. Goed om te weten: elke theesoort heeft z’n eigen recept: de temperatuur, dosering per kopje en trektijd verschillen.

De theesoorten:

Karamel
Soort: zwarte thee
Temperatuur: 90-100 graden
Dosering: 3-4 gram thee per kopje
Trektijd: 2-3 minuten
Ingrediënten: zwarte thee, stukjes karamel, amandel, hazelnootmuskaat, aroma en zoutparels

Perzik Abrikoos
Soort: Rooibosthee
Temperatuur: 95-100 graden
Dosering: 2-3 gram thee per kopje
Trektijd: 2-5 minuten
Ingrediënten: groene Rooibos, papajastukjes, perzikstukjes, zonnebloembloesem en aroma

Watertoren Melange
Soort: kruidenthee
Temperatuur: 100 graden
Dosering: 2-3 gram thee per kopje
Trektijd: 2-8 minuten
Ingrediënten: pepermunt, wortel, aardbei, bramenblad, zonnebloem, aroma en korenbloem

Aardbei Kers
Soort: groene thee
Temperatuur: 70-80 graden
Dosering: 2-3 gram thee per kopje
Trektijd: 2-3 minuten
Ingrediënten: groene thee, aardbei, aroma en rozenblaadjes

Je ziet: het zijn totaal verschillende soorten biscotti én uiteenlopende soorten thee – van een vrij neutrale of fruitachtige smaak tot nootachtige elementen in de biscotti. We zijn heel benieuwd welke combinaties het lekkerst zijn. Hoog tijd om te proeven! 

Dolci Siciliani proeven

Combinatie 1
Thee: Karamel
Biscotti: Karamel zeezout-witte chocolade + hazelnoot

Alex: “De thee geeft een warm mondgevoel. De smaak is intens; je kunt de zoute parels proeven. Door de warmte smelten de suikers van de biscotti en de smaak is overheersend zoet. De witte chocolade komt zacht en fijn naar boven. Een hele goede combinatie.”

Combinatie 2
Thee: Perzik Abrikoos
Biscotti: Amandel Fijn

Alex: “De thee heeft een zoet en lichtfris tintje, past erg goed bij de amandel. Met deze combinatie wordt de groene Rooibos minder zoet. Hij is erg licht en geeft met name een fris mondgevoel.”

Combinatie 3
Thee: Watertoren Melange
Biscotti: Amandel Fijn en Aardbei

Alex: “De thee heeft een frisse smaak van pepermunt met een licht zoetje van de aardbei. We hoopten dat de aardbei uit de thee zou overheersen en de pepermunt naar achteren zou verdwijnen, maar helaas gebeurde het tegenovergestelde. De combi met de biscotti is te fris of zelfs naar het bittere toe. De smaken vloeken.”

Combinatie 4
Thee: Aardbei Kers
Biscotti: Amarena Kers en Amandel Fijn

Alex: “De thee heeft een mooie ronde kersensmaak met een vleugje aardbei. De combinatie met de Amarena Kers biscotti zorgt voor een explosie van kers. Bij de combi met de Amandel biscotti wordt de kers naar achteren gestuurd en komt de aardbeiensmaak naar voren. Erg lekker; subtiel zoet in beide combi’s.”

Alex: “We waren allebei verrast hoe goed de biscotti te combineren zijn met de verschillende smaken en soorten thee. Ook al was er een combinatie die minder goed uit de bus kwam: wat mij betreft is zo’n smaaktest voor herhaling vatbaar. Ook heel leuk – en makkelijk – om thuis te doen of bij je favoriete theezaakje. Wel belangrijk is om altijd de theerecepten te volgen voor een optimale smaak.”

Ook Celeste was verrast door de mogelijkheden. “Dat is het leuke van thee combineren met food: er gebeurt altijd iets. Dit is ook heel leuk om te doen voor mensen met weinig kennis van thee. Op het moment dat je iets warms drinkt en daar iets bij eet, merk en proef je dat meteen.” Of er nog meer smaken zijn die zich lenen voor een goede combinatie met biscotti? Dat kunnen volgens Celeste heel veel soorten zijn. “Het hangt van je persoonlijke smaak af en het is juist leuk om te experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een thee en biscotti met hetzelfde ingrediënt dat je lekker vindt, bijvoorbeeld pistache. Dan wordt de smaak extra benadrukt.” Bij ’t Ouwe Durp kun je ook terecht voor een theeproeverij.

Welke biscotti-thee combi ga jij proberen?